Informatie over snurken en apneu

Wat is snurken?

hoe-ontstaat-snurken-en-apneu

Op het moment dat u gaat slapen verslappen alle spieren in uw lichaam, uw tong is ook een spier. Hierdoor zakt de tong in de luchtweg en zorgt voor een vernauwing. Deze vernauwing zorgt voor trillingen, welke op hun beurt het geluid van snurken veroorzaken. Dit fenomeen zorgt er tevens voor dat uw lichaam veel meer kracht en energie nodig heeft om lucht naar binnen te krijgen.
Snurken zorgt ervoor dat u tijdens het ademhalen in uw slaap een zagend, ruisend, of brommend geluid gaat produceert. Dit geluid kan zo sterk zijn dat een partner, huisgenoot of zelfs buren er last van kunnen hebben.

Ieder persoon heeft een andere lichaams bouw, hierdoor is niet te voorspellen in welke mate een snurkgeluid geproduceerd wordt. Onderzoeken wijzen uit dat personen met een brede of korte nek meer kans hebben te snurken. Er zijn echter enkele factoren die kunnen bijdragen aan de kans op snurken of het snurken zelfs kunnen verergeren zoals overgewicht of erfelijkheid. Zo is bekend dat vooral mannen boven de veertig snurken. Daarnaast kunnen allergieën, alcohol- of medicijngebruik van invloed zijn op snurken.

Naast geluidsoverlast heeft snurken ook andere gevolgen. Snurken kan leiden tot hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, hoog cholesterol and diabetes type 2. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat snurken zelfs een hogere risicofactor met zich meebrengt tot beroertes en hartaanvallen dan roken, overgewicht of een hoog cholesterol. Het is dus van belang uw nachtrust niet langer te laten verstoren door snurken! Kijk hier wat onze oplossingen zijn tegen uw of uw partners gesnurk.

Natuurlijk kan snurken op iedere leeftijd voor komen, maar de kans op snurken is groter wanneer u ouder wordt. Op oudere leeftijd zal het snurken over het algemeen ook verergeren. Dikker slijmvlies door ophoping van vetweefsel is hier de boosdoener. Als gevolg wordt de omvang van de luchtweg kleiner. Daarnaast worden slijmvliezen, net zoals de huid, op oudere leeftijd slapper, zodat zij makkelijker kunnen gaan trillen.

Wanneer u zeer luid snurkt, concentratieproblemen heeft of gedurende de dag uitzonderlijk vermoeid bent, dan zou dit kunnen wijzen op een ernstigere ademhalingsstoornis: Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS). De tong en weke verhemelte blokkeren in dit geval tijdens uw slaap de ademstroom geheel of gedeeltelijk. U kunt hier meer lezen over apneu.

Wat is apneu?

Wanneer u zeer luid snurkt, concentratieproblemen heeft of gedurende de dag uitzonderlijk vermoeid bent, zou dit kunnen wijzen op een ernstigere ademhalingsstoornis: Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS). De tong en weke verhemelte blokkeren in dit geval tijdens uw slaap de ademstroom geheel waardoor u de gehele nacht door tijdelijk geen adem haalt. In de ergste gevallen tot zo’n 600 keer per nacht! Uiteraard is zuurstof van levensbelang voor uw lichaam.

Als reactie wordt door de hersenen adrenaline vrijgemaakt, waardoor u wakkerschrikt. Niet altijd zult u rechtop in uw bed zitten, echter u komt niet in uw diepe remslaap terecht waardoor u overdag geen uitgerust gevoel hebt. Dit slaapgebrek kan leiden tot concentratieproblemen en een futloos gevoel. Als slaapapneu niet wordt behandeld kan dit leiden tot een hoge bloeddruk, een verhoogde kans op beroertes en zelfs hartinfarcten.  SomnoClinic® Rotterdam heeft een aantal behandelmethodes welke uw apneu kunnen tegengaan.

Recente studies hebben uitgewezen dat OSAS of apneu kan leiden tot depressies, beroertes, afwijkingen in de bloedvaten, een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Vrouwen met een onbehandelde, ernstige vorm van apneu hebben zelfs een verhoogde kans (-3,5 keer zoveel als vrouwen zonder apneu-) om te overlijden aan hart- en vaatziektes! Slaapapneu is erg gevaarlijk en moet zeker niet onderschat worden. SomnoClinic® Kliniek van Snurken en Apneu heeft een applicatie op de website ontwikkeld om te testen of u aan slaapapneu leidt. U kunt gemakkelijk online een indicatie krijgen of u aan apneu lijdt en om mogelijke oplossingen ontdekken.

Veel mensen leven jaren met slaapapneu voordat er een diagnose wordt gesteld. De symptomen zullen steeds meer invloed hebben en elkaar versterken. Zo kan de vermoeidheid leiden tot spanningen in uw dagelijks leven. Gescheiden slapen zal ook weinig goeds doen voor uw relatie en liefdesleven. Bent u al onder behandeling voor diabetes, een burn-out, slaapklachten, een hoge bloeddruk of overgewicht? Mogelijk kan uw apneu hier iets mee te maken hebben.